Westeriks schoolmeester

Westeriks schoolmeester

Het verschrikkelijkste schilderij van Westerik is 'Schoolmeester met kind'. Verschrikkelijk in die zin dat je bij het kijken ernaar sterke gevoelens van afgrijzen en woede in je voelt opkomen.

En ook deernis uiteraard, met dat ongelukkige kind. Wat een ellende kan een kind overkomen. Een lelijk individu met een afzichtelijke alpinopet legt zijn zware rechterhand op zijn verschrikte hoofd. Wat voor 'normen en waarden' drukt deze onderdrukker het leven van dit opgroeiende wezen binnen? Zijn lelijke linkerklauw lijkt het kind wel bij de keel te grijpen. Logisch dat het kindergezicht betraand is en dat daarin de ogen een onontkoombaar lot vol verschrikkingen lijkt te zien. De schoolmeester kijkt nogal uitdrukkingsloos naar de kijker, maar zijn op de kijker gerichte blik vertelt van zijn recht om dit te doen in naam van een loodzwaar geheel aan benepen vooroordelen.

Het vreselijkste? Die afschuwelijke muts die het kind op zijn kop, ook al lelijk, moet verdragen. En die verwijst naar het onaangename klimaat waarin het opgroeien moet. Bovenal die mathematisch gemetselde bakstenen in de muur. Geen uitzicht voor het kind. Of misschien dit: later ook schoolmeester worden.