Tournier en de uitgestorven houthakker

Tournier en de uitgestorven houthakker

De houthakker die Vincent van Gogh tekende had zijn bijl. Hij droeg zijn naam terecht. Zijn soort is uitgestorven. Michel Tournier noemt de vader van zijn Klein Duimpje nog wel 'houthakker' (bûcheron), zoals dat ook geldt voor de oervader van de oer-Duimpje. Maar de houthakker is als realiteit uitgestorven.

Ze zagen immers, in onze dagen. Electrisch. Ze vermoorden de bomen nu razendsnel, efficiënt, zonder veel inspanning. En met een geluid dat even weerzinwekkend is als het werk dat ze verrichten. De houthakker is weg, we hebben nu de omzagers die zich laten horen als mechanische uitroeiers van leven.

Michel Tournier schreef een grandioze omkering van het sprookje van Klein Duimpje. In het Frans heet het joch Petit Poucet. Zijn vader is bij Tournier 'meneer Poucet' geworden. Hij zou in Nederlandse vertaling meneer Duimpje kunnen heten.

De jongeheer Poucet neemt in de visie van Tournier zeer terecht de kuierlatten. Want Poucet is au fond een monster van een vent, die het wel prachtig vindt dat in de grote stad bomen terwille van de infrastructuur worden omgezaagd.

En wat maakt Tournier van de menseneter, de reus? Een zachtaardige hippie, die gitaar speelt, een stickie rookt en zijn filosofie uiteenzet tegenover zijn zeven dochters en Klein Duimpje, wanneer ze allen tezamen zijn in het grote bed waarop geschreven staat 'Faites l'amour, ne faites pas la guerre'. Dat zijn acht woorden voor de vier waarmee het Engels het zeggen kan. Jammer genoeg kan het in het Nederlands al helemaal niet overgezet worden, omdat wij geen liefde maken.