Trots

Trots

Er is een Unicef-rapport verschenen over 'Child well-being in rich countries'. In Nederlands overgezet zijnde wordt dat zo ongeveer 'een rapport dat een antwoord suggereert op de vraag: hoe goed zijn kinderen af in de rijke landen van de wereld?'

Er zijn 21 landen waar vragen zijn gesteld en antwoorden zijn binnengekomen. In het rapport komen 9 landen niet voor, omdat daar niet genoeg gegevens zijn verkregen. Dat zijn Australië, IJsland, Japan, Luxemburg, Mexico, Nieuw-Zeeland, Slowakije, Zuid-Korea, Turkije.

De landen waarover de onderzoekers voldoende aan de weet zijn gekomen staan keurig op een rij, van boven naar beneden. Bovenaan het land waar de kinderen, volgens de binnengekomen resultaten, het gelukkigst zijn. Onderaan het land waar de kinderen het slechtste af zijn. Hier volgt die lijst.

1.Nederland
2.Zweden
3.Denemarken
4.Finland
5.Spanje
6.Zwitserland
7.Noorwegen
8.Italië
9.Ierland
10.België
11.Duitsland
12.Canada
13.Griekenland
14.Polen
15.Tsjechische Republiek
16.Frankrijk
17.Portugal
18.Oostenrijk
19.Hongarije
20.Verenigde Staten
21.Groot-Brittannië

Mogen we trots zijn? Ik vind van wel. Het is een bemoedigend teken.

Vooral als ik denk aan de inleidende woorden bij dat UNICEF-rapport:

'The true measure of a nation's standing is how well it attends to its children - their health and safety, their material security, their education and socialization, and their sense of being loved, valued, and included in the families and societies into which they are born.

De kunst zal zijn om niet al te zelfgenoegzaam te worden.

Wat vond ik het interessants in het rapport? De uitslag betreffende de vraag hoe de kinderen zelf denken over hun welzijn. Hoe gelukkig beschouwen zij zichzelf. Nummer één: de Nederlanders. Nummer twee: de Spanjaarden. En verrassende derden: de Grieken. Waarom verrassend? Omdat ze op het punt van materiële welstand, gezondheid, onderwijs en familierelaties eerder laag scoren.

Spanjaarden en Grieken in de kopgroep. Zou het klimaat veel goed maken en tot gevoelens van welbehagen leiden? Maar hoe zit het dan met onze lieverdjes? Het mooie resultaat moet toch wel een andere oorzaak hebben dan ons klimaat, lijkt me. Leggen wij, volwassenen, ze in de watten; is dat het?

Laten we in dat geval hopen dat ze het ons vergelden met goed gedrag.