verhalen

warning: Creating default object from empty value in /var/www/vhosts/aartvanzoest.nl/httpdocs/modules/taxonomy/taxonomy.pages.inc on line 33.

Sirih pruim

Sirih pruim

Nog steeds op Sumba, pruimde ik mijn eerste sirih, waar je tanden rood van worden. We kwamen in een evenement terecht, een heel belangrijke man werd begraven. Twee jaar had zijn lichaam, gewikkeld in een kain in het gemeenschapshuis gewacht op het gereedkomen van de grafsteen. Nu was het zo ver. Hans en ik, toevallige passanten bij de plechtigheid, woonden de begrafenis bij.

Een reis

Een reis

In de maand juli van het jaar 1990 met Hans Groot op reis naar Oost-Indonesië. En fragment uit deze trip.
14 juli Aankomst te Suranadi, op Lombok. Daarna te gast op een bruiloftsfeest, in Bonjeruk, van een familielid van Lalu Supraptu. Ontmoeting met een Australische dame van Nederlandse afkomst. Ze vertelt dat ze na een afwezigheid van dertig jaar weer terug was in Holland. Ze had het volgende geconstateerd:

Oma

Oma

Ik heb mij opa’s niet gekend. Ze waren al dood aleer ik geboren werd. Aan oma van vaderskant heb ik weinig herinnering, want die stierf al toen ik nog jong was. Als ik het met mijn zuster Thea over Oma heb, dan gaat het over de moeder van onze moeder.

Het Zuiderbad

Het Zuiderbad

Een van de diploma's die ik niet heb gehaald is het zwemdiploma. Terwijl ik wel les heb gehad. En, sterker nog, terwijl ik toch wel zwemmen kan, althans de nodige arm- en beengebaren weet te maken die bevorderen dat ik, in rustig water, niet verzuip. Les heb ik gehad in het Zuiderbad, in de Hobbemastraat in Amsterdam.

Het Grote Weggooien

Het Grote Weggooien

Het genootschap ‘Het grote weggooien’ is geboren op het moment dat Jan Viergever aan de top van de Drachtberg in Zuid-Tirol was aangekomen na een beklimming van ongeveer vijf uur en zeventwintig minuten. Wie de moeite neemt om zich in te leven wat dit betekent kan niet anders dan concluderen dat hier een inspanning was geleverd die zijn weerga nauwelijks kent.

Dom

Dom

Utrechtser dan mevrouw Backer was niemand en niemand kan het ooit worden. Als ze blij was over iets, zei ze ‘Ik was was zo blij. Ik kon de Dom omtrekken’. Een Amsterdammer weet niet eens dat je zoiets uit de mond kan krijgen, laat staan een Rotterdammer. De een noch de ander weet wat de Dom is. Of waar die staat.

Z&O

Z&O

Die verdomde balpen. Met veel moeite had ze hem uit de plasticverpakking weten te krijgen en nou schreef ie niet. Ze drukte en drukte. De pen trok lelijke krassen in het papier, maar letters werden niet zichtbaar. Pietje voelde razernij in zich opwellen.

De CVBW

De CVBW

Het is niet voldoende om een gat in de markt te zien. Na het gat-zien moet er nog iets verzonnen worden, om daar profijt van te hebben.

De CEMSTO

De CEMSTO

Pietro Longomuso en Alessandro Magni vormden het bestuur van het Comité van Extreme Masochisten Sint Olivia. Kortweg CEMSTO.

Zuinigheid

Zuinigheid

Joris Verplaatsen bezat twee onderbroekjes. Dat vond hij genoeg. Eén aan. En één in de was. Zo wisselde hij dat af. Hij was er tevreden mee.

Inhoud syndiceren