natuur

warning: Creating default object from empty value in /var/www/vhosts/aartvanzoest.nl/httpdocs/modules/taxonomy/taxonomy.pages.inc on line 33.

Nut van de palm

Nut van de palm

We hebben veel nut van de palm. Van zijn nerven wordt een bezempje gemaakt. En dan vooral de kokosnoten, met hun heerlijke sap, en het vruchtvlees. Van de dop kun je een waterschp maken of een emmertje. De belangrijkste bijdrage van de palmboom aan het welbehaen van de wereld is zijn schonheid.

Palm

Palm

Ooit schreef ik op Bali 'Wat ik leer van de palm'.

Hij lijkt kaarsrecht naar boven te gaan. Maar al groeiende heeft hij aanvechtingen om af te wijken van zijn strakke voortgang.

Wie goed kijkt naar zijn stam, ziet dat hij soms naar de ene kant wilde afwijken; er volgende dan steeds tijdig een correctie. Globaal bleef zijn plan: recht omhoog. Dat plan volbrengt hij.

Nangka

Nangka

Mijn kennismaking met de nangka heb ik te danken aan mijn betreurde vriend Hans Groot, die mij in juli 1990 meenam op een zwerftocht door het oosten van Indonesië. Op het eiland Soembawa is het gebeurd, dat ik het wonder voor het eerst aanschouwde hoe een knoert van een vrucht regelrecht uit de stam van een boom op je af leek te komen, vaak niet alleen maar in gezelschap van enkele mede-knoerten.

Elvis

Elvis

Nog onlangs, januari 2013, was ik in het restaurant op het tweede perron van het Centraal Station in Amsterdam dat de naam Eerste Klas Wachtkamer draagt om de eenvoudige reden dat het ooit een eerste klas wachtkamer was. Ideale plek om als Amsterdammer voor een ontmoeting met een binnenreizende niet-Amsterdammer af te spreken. Allen, dit maal stemde iets mij treurig, ik miste Elvis.

Elvis is de witte kaketoe die in die mooie voormalige wachtkamer zijn vaste plaats had en geregeld met luide stem liet horen dat hij de belangrijkste aanwezigheid ter plekke uitmaakte.

Roodborstje

Roodborstje

Vandaag, vrijdag de 18e januari, ligt er nog steeds sneeuw in de tuin. Van mij mag het wegsmelten; ik heb het nu wel gezien - maar ja, ik ga daar niet over. Het blijft maar liggen, wat ik er ook van vinden moge. Wat zie ik daar ineens? Een roodborstje. En laat ik eerlijk zijn: dat maakt alles goed. Wat welt daar in me op, volautomatisch? Ja hoor, het lied. Roodborstje tikt tegen 't raam, tik, tik, tik.

Ten behoeve van de jongere lezertjes dezes, die mogelijkerwijs het lied niet kennen, noteer ik hieronder de tekst.

Langstaartparkieten

Langstaartparkieten

Voor mijn raam staat aan de rand van de Bloemgracht een iep. Nu het winter is houdt hij zich uiterst kaal staande. Er zijn dit jaar in mildere dagen langstaartparkieten geboren in een nest dat vader en moeder hadden ingericht in een holletje in de stam, halverwege de boom waar de eerste takken van de kruin beginnen. Toevallig dacht ik onlangs aan ze. Die zie ik voorlopig niet, dacht ik nog. Vergissing. Want zojuist, maandagochtend 10 december, dartelen er vier flink uit de kluiten gewassen langstaartparkieten langs de plek waar ze hebben gewoond.

Sturnus vulgaris

Sturnus vulgaris

Sturnus vulgaris. Zo luidt, als ik het goed heb de latijnse naam van de spreeuw. Waarom ik zo dol op ze ben, op die spreeuwen, ik ben er zelf verbaasd over. Natuurlijk zijn ze erg mooi, maar dat zijn papagaaien ook. Het helpt, mooi zijn, maar is niet voldoende om zo'n hoge plaats op mijn persoonlijke affectieladder te verklaren.

Een mooi blad

Een mooi blad

De mooiste maanden zijn de herfstmaanden. De lente is het seizoen van de belofte en groei. De zomer biedt warmte en vreugde. De winter intimiteit en inkeer. De herfst is het getijde van de grootste schoonheid. Het ordinaire groen van de boombladeren komt tot inkeer en transformeert zich tot geel en rood. Stadslieden, aan wie dit wellicht een tikje zou kunnen ontgaan, vinden altijd wel een herfstblad op hun pad om hun vervoering te voeden.

Bibi

Bibi

In de krant lees ik dat in Klagenfurt een Galapagos-reuzenschildpad, aan wie de naam Bibi is gegeven, al 115 jaar 'aan onafscheidelijk liefdespaar' vormde met een andere Galapagos-reuzenschildpad, die de mensen Poldi hebben genoemd. En nu ineens is Bibi boos geworden op Poldi. Hij valt haar aan, bijt haar en houdt niet op. Ze hebben ze uit elkaar moeten halen.

Olifantenjacht

Olifantenjacht

Grijze heer links: Mes respects, Uwe Heiligheid.
Witte heer links: Buongiorno Majesteit. Nog iets meegemaakt onderlaatst?
- Jazeker, Uwe Heiligheid. Ik heb een knots van een olifant neergelegd.
- Zozo, moeilijk zeker...

Inhoud syndiceren