In spin de bocht gaat in

In spin de bocht gaat in

In de Nederlandse media woedt een virus. De mening. Ik bedoel: alleen de mening lijkt nog interessant te zijn. Iedereen kletst er op los om te laten weten wat hij ervan vindt. Talk shows legio. Ze hangen aan elkaar van opinies. Er is nu zelfs een blad dat zichzelf Opinio heeft genoemd.

Ik gruw. Andermans meningen interesseren mij van matig tot allerminst.

Wat mij wel interesseert? In hoge mate zelfs? Informatie.

De vaat doe ik dagelijks, ter compensatie van mijn onbekwaam-zijn om iets achter het fornuis te verrichten. Tijdens de afwas luister ik naar muziek op Radio Vier. Maar ja, dat is cultuur, daar moet op bezuinigd. De ontvangst is slecht. Ik kan daar niet anders dan knorrig over berichten.

Ik draai de knop naar Radio Eén. Kwebbel kwebbel kwebbel. Naar het buitenland dan. Kom aan bij France-Inter.

En wat hoor ik? Een meneer vertelt van zijn onderzoek naar geluiden in zijn Umwelt, speciaal in de natuur. Hij heeft een cd gemaakt met fascinerende geluidsopnamen. En passant kom ik van alles aan de weet, over de koekoek, over het winterkoninkje, dat in het Frans heel geestig troglodyte heet. Vroege vogels op z'n Frans.

En dan een verrukkelijke verrassing. Veel wetenswaardigs is er over de spin te vertellen. Heel veel soorten. Vrouwtjes die hun mannetjes opeten. Ze hebben geen oren. Veel ogen. Veel poten. Weinig aaibaars. Dat weten we wel ongeveer. Maar dat ze ook zingen!

Want ze zingen. Heel zachtjes. Melodisch en ritmisch. Ik geloof door buikbeweging. Veel kan ik niet doorvertellen, omdat zulk nieuws me dermate opwindt dat ik niet nauwkeurig registreren kan. Wat ze ermee willen doen, bereiken, laten weten, de spinnen, dat is nog een raadsel.

Wat ik weet is dit: ik krijg iets belangwekkends te horen. Iets wat ik niet wist. Iets waarvan ik tevoren niet weten kon dat ik het best weten wou. Na vijf minuten op een buitenlandse zender.

Laten alle talk shows, belspelletjes en andere flauwekul geschrapt worden. Schrap eventueel al te banale kanalen. Openbaar of commercieel. Handhaaf informatie, over spinnen en wat de natuur nog meer te bieden heeft. Over kunst en literatuur. Over wetenschap en wijsheid.

Geef ruimte aan mensen die wat weten en die kunnen analyseren. Laat er inzicht zijn. Laat er schoonheid zijn. Ruim het vulles op.