Stilte

Stilte

De film is 'Into Great Silence' genoemd. Hij is gemaakt door de Duitse cineast Philip Gröning. Hij laat zien wat men zou zien in het Kartuizer klooster La Grande Chartreuse niet ver van Grenoble, als men daar als buitenstaander het leven van de dertig monniken bijna drie uur lang zou kunnen meemaken. Quod non. Het klooster staat niet open voor bezoekers.

De film zien is ondergedompeld worden in een bad van stilte, eenvoud en vroomheid. Een wonder, om mee te maken. Dat zoiets nog bestaat, ergens in de wereld, laat de regisseur ons weten. En we zijn hem er dankbaar voor. Na afloop kom je buiten met de intense herinnering aan een ontmoeting met mannen, veelal oude mannen, van wie je weet: die brengen het kwaad niet in de wereld.

Ik hoor het Willem Ekkel nog zeggen, 'De tijd bestaat niet'. Is het mogelijk om dat serieus te denken? Het valt niet mee om het te beamen in onze dagen van verslaving aan het actuele. De monniken van La Grande Chartreuse tonen de waarheid aan van Willems woorden, als je ze een een tikje anders formuleert. We kunnen de tijd de baas, als we ons best doen. De mannen van La Grande Chartreuse hebben de tijd aan zich onderworpen.