Malala Yousaf Zai

Malala Yousaf Zai

Op 12 juli 2012 is ze vijftien jaar geworden, het Pakistaanse meisje Malala Yousaf Zai.
Ze had al een zekere bekendheid in haar omgeving, misschien ook wel in haar land. Want ze pleitte er voor dat ook meisjes onderwijs zouden krijgen. In een gebied waar de Taliban veel te vertellen heeft is zoiets gevaarlijk.

Op 9 oktober zat ze in een bus en is er door Taliban-schutters op haar geschoten. Er zijn foto's die de bloedsporen tonen op de bank waarop ze zat. Ze werd geraakt in hoofd en hals. Het wonder deed zich voor dat ze niet stierf. Ze is naar Engeland overgevlogen, waar medici gaan proberen haar in leven te houden en waar ze niet bloot staat aan bedreigingen van Talibanzijde aan haar en haar familie.

De aanslag heeft over de gehele wereld verontwaardiging gewekt. De Verenigde Naties hebben 10 november tot Malala-dag uitgeroepen Er is een petitie-actie op touw gezet om Malala volgend jaar de Nobel Prijs voor de Vrede toe te kennen.

Ik heb die petitie getekend en geef even door hoe iemand dat desgewenst ook kan doen: klik op www.change.org/en-CA/petitions/nobel-peace-prize-for-malala