Advertentie

Advertentie

Nu ik het verrukkelijke geschrift 'Nutteloze kennis' van Jan van Wychen van de auteur toegezonden heb gekregen en met geestdrift heb gelezen, houdt mijn geest zich bezig met wat ikzelf aan nutteloze kennis in diezelfde geest bewaard heb. Een eerste voorbeeld ga ik geven. Op de kastdeur in mijn studeerkamer heb ik jaren geleden een advertentietje opgehangen dat ooit gestaan heeft in het Badische Tageblatt. 'Su.Mann m.Pferdeschwanz. Frisur egal'. Met een telefoonnummer.

Ik haal het nu eindelijk weg van die kastdeur. Ik zou nooit geadverteerd hebben. Ik ben niet in het bezit van een Pferdeschwanz, verre van dat. Voor mij was het nutteloos om kennis te nemen van de wens van een dame ergens is Baden om met een heer die er wel een had in contac te komen. Dit toont de juistheid aan van de Wychers-doctrine: heerlijk, nutteloze kennis!

Over kennis gesproken, ik had met de adverterende dame kennis willen maken, niet als gegadigde, maar om haar een compliment te maken over haar toegeeflijkheid betreffende de Frisur. Krullebol of kale kop, dat maakte voor haar niets uit, over van boven was ze volmaakt tolerant. Als het onderaan maar in orde was.