Medium

Medium

We zitten er toch maar mee, met de media. Alleen met het woord al. Media is het meervoud van medium, een speciale malligheid van dat ouwe latijn. We kennen het ook van musea. Alleen met musea hebben we geen probleem, iedereen weet wel dat het een meervoud is. En dan, wie bezoekt ze nog, de musea. Maar media toetert rond. Waar zijn de tijden gebleven dat we het enkelvoud medium nog zagen dat verwees naar een hoogbegaafd wezen, altijd van het vrouwelijk geslacht, dat een middenpositie innam tussen de levenden en de doden.

Ik hoor en lees het, een zin als 'Ik weet het uit een of ander media'. Brr, denk ik dan.

Medium, het woord betekent midden. Een medium bemiddelt tussen het een en het ander. Het hierbij afgebeelde medium heeft de speciale gave om te kunnen bemiddelen tussen de levenden en de doden. Om die speciale status te accentueren wordt ze ook wel met het woord waarzegster aangeduid. Je moet haar wel geloven, want ze kent een waarheid die wij normale stervelingen niet kennen, alsjeblieft.

Maar nu is medium ook nog gaan betekenen 'midden tussen onze onmiddellijke, nabije, wereld en een verre, afwezige wereld, die we zonder dat medium niet zouden kennen'.

De krant is een medium en de tv is een medium, terwijl de tante die vertelt van haar onaangename buurvrouw haar status als medium praktisch geheel kwijt is geraakt. Wie gaat er nog om met een tante vandaag de dag?

En nou hebben we tegenwoordig ineens er ook sociale media bij gekregen. Ik ben er nog steeds niet precies achter wat ik onder sociale media moet verstaan, alhoewel ik er zonder erg toch al aan doe, aan sociale media. Wie dit leest is er al aan onderhevig, aan een sociaal medium.