Gordeldier

Gordeldier

Het was gisteren de laatste dag van de maand september 2012. Een goede gelegenheid om in het Amsterdamse Tropentheater te gaan luisteren naar het muziekgezelschap van Gabriel Aguilera, dat Zuid-Amerikaanse muziek ten gehore brengt. Een verrukking, om naar te luisteren. Wel moeilijk om stil te blijven zitten en niet te gaan dansen of minstens te wiebelen. Wat dat te maken heeft met het afgebeelde dier, het gordeldier?

Gabriel Aguilera bespeelde een specifiek muziekinstrument, charango geheten. Het ziet er uit als een gitaartje. In de programmatoelichting las ik dat het ook wel Indiaanse of Inca-gitaar wordt genoemd. En verder las ik 'De 'buik' van het instrument kan van hout zijn, maar ook het pantser van de armadillo (gordeldier) werd/wordt als klankkast gebruikt. Het instrument is tussen de zestiende en de achttiende eeuw ontwikkeld in het Zuid-Amerikaanse Andesgebergte'.

Leve het gordeldier, dus. Er wordt in de wereld wel begrepen hoezeer het gordeldier het verdient om te worden bewonderd, bemind en beschermd. Wanneer het wereldkampioenschap voetbal in Brazilië zal worden gehouden zal het gordeldier de mascotte zijn. En iedere automobilist moet weten dat hij, metaforisch gesproken, een gordeldier dient te zijn.