Plofkip

Plofkip

Een nieuw woord: plofkip. Een nieuw woord is nodig waar een nieuw element in de werkelijkheid zich aandient. De plofkip is een nieuwe vinding. Het is een kip die haastig met voedsel wordt volgepropt. En dan, geslacht, tot goedkoop voedsel kan dienen voor de mens. Een zielig wezen, die plofkip, wegens z'n zielige ongezonde leven.

Alles waarvoor een woord bestaat, niet alleen wat zich in de werkelijkheid voordoet en ook wat opdoemt in onze verbeelding kan dienen voor gebruik als metafoor.

Dat geldt ook voor die ongelukkige plofkip, die zich laat volproppen en van wie een fatsoenlijk mens denkt: wat een schande dat zoiets wegens profijtbeginsel een levend wezen wordt aangedaan.

Het is misschien een afwijking van schrijver dezes, maar hij metaforisert dat arme dier tot sommige van onder onze medemensen. Mensen die zich ertoe laten verleiden om zich eveneens vol te proppen. De magen met voedsel, dat niet altijd even goed van kwaliteit is. En ook de geesten met geestelijk voedsel, waarvan je kunt zeggen: van minderwaardige kwaliteit.