De pot met goud

De pot met goud

De beeldend-kunstenares Ada de Koning, die aan de Amsterdamse Prinsengracht op nr.534 haar galerie heeft, zag vanuit haar woning aan de Amstel een regenboog nederdalende aan de overzijde van de rivier die aan de hoofdstad des lands zijn naam heeft geschonken. Ze trok haar toestel en maakte er prachtfoto's van.

Ze heeft mij de foto's getoond en de meest touchante daarvan, wegens de onbevangen aanwezigheid van het huisdier, staat hierbij afgedrukt.

Nu wil een bijgeloof dat waar de regenboog de aarde raakt een pot met goud te vinden is. Ada zelf herinnerde mij daar aan toen zij mij gisteravond, samen met andere feestelijk aanwezige dierbaren, bezocht in de Saffierstraat, in mijn woning. Waarom begon zij daarover? Om de eenvoudige reden dat we met wat goede wil kunnen aannemen: de gefilmde regenboog laat zich neer in de Saffierstraat.

Helaas hebben we zo'n pot met inhoud niet gevonden. We hebben eerlijk gezegd ook niet serieus gezocht.

Eigenlijk hebben we helemaal niet gezocht. Wegens ongeloof uiteraard. Maar ook wel omdat het niet hoefde. Want wat is een pot met goud? Letterlijk: iets volslagen onwaarschijnlijks. En figuurlijk: iets van heel grote waarde.

En dat was er wel gisteravond, namelijk de vriendschap die we voelen voor elkaar en het besef dat daarvan leeft in mijn hart. Wat dat betreft heeft die prachtige regenboog zich bij zijn nederdaling niet vergist. Vraag het de poes, hij zal het zwijgend bevestigen.