EO

EO

Ik ben wel een pacifistische socialist, maar ik heb het toch meer op de EO dan op de omroepvereniging die nog steeds de naam VARA draagt. Wanneer ik die naam weer eens lees, op het beeldscherm bijvoorbeeld, dan mompel ik gewoontegetrouw 'Jaja, de verenigde arbeiders radio amateurs'.

En klik ijlings verder, vooral als een bepaalde onvermijdelijke dikke patserkop verschijnt.

Van de EO ontvang ik dus af en toe hun blad dat Visie heet. En lees daarin op één en dezelfde bladzij twee korte teksten. Ik geef ze hier in hun geheel weer.

Het eerste, begeleid van een foto met oude moslim naast een klein meisje - die beiden peinzend naar de fotograaf kijken, luidt:

'In Afghanistan is er geen enkele in het openbaar bekendstaande christelijke kerk meer te vinden. Er is ook geen christelijke school meer in het land. Dat blijkt uit onderzoek van het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken.'

De tekst daaronder is begeleid van een foto van een huilend blank baby'tje, met een blauw mutsje en wit broekje.

Titel: 'Spaanse Kerk zorgde voor diefstal 300.000 baby's'. Tekst: 'Vanaf de jaren '30 tot aan de jaren '90 van de twintigste eeuw ontnam een netwerk van artsen, zusters, priesters en nonnen naar schatting 300.000 baby's aan jonge, Spaanse moeders om ze teradoptie te stellen aan welgestelde, vrome of politiek-correcte ouders. Dat blijkt uit een documentaire van de BBC, meldt Kerknieuws.nl. De wanpraktijken begonnen onder het regime van dictator Franco en moesten er voor zorgen dat dissidenten van zijn regime geen kinderen kregen. De baby's werden verkocht - soms voor zeer grote bedragen -aan 'betere' gezinnen.'

Zou dat laatste een bepaalde interpretatie willen suggereren? Bijvoorbeeld: gelukkig dat wij protestanten heel anders zijn? En het eerste bericht zal toch wel de connotatie hebben: wat vreselijk.

Maar ik weet uit ervaring dat er plekken op de wereld zijn waar de onderscheiding protestant ('christelijk') en katholiek ('rooms') aan niet-christenen onbekend is. Aan een Papoea, op Irian Jaya, die zich 'orang kristen' noemde vroeg ik 'protestan atau katolik'. Hij wist niet waar ik het over had, en ik was daar zeer tevreden mee.