Michel Tournier: wat een boom is

Michel Tournier: wat een boom is

Wat is een boom? Michel Tournier weet het uit te leggen, wat een boom is. Hij vertelt het in zijn korte verhaal getiteld 'Klein Duimpje gaat er vandoor' (La fugue du Petit Poucet). Het staat in de verhalenbundel 'Le coq de Bruyère'. Ik citeer een passage, in vertaling.

'Een boom, dat is om te beginnen een evenwicht tussen takken in de lucht en wortels onder de grond. Dat is een zuiver mechanisch evenwicht. Maar daar schuilt een hele filosofie in.

De takken en bladeren groeien, ontplooien zich en breiden zich uit. Ze nemen een steeds groter stuk van de lucht in. Het is duidelijk dat ze dat alleen maar kunnen doen als de wortels dieper de grond in gaan. Die vertakken zich ook, in steeds meer haarworteltjes en wortelkiempjes. Daardoor raakt het gehele bouwsel steeds steviger verankerd.

De ademhaling van de boom is de wind. De wind geeft de boom beweging. Geeft beweging aan de bladeren, de stengeltjes, de grote takken en de kleine takjes. Zelfs aan de stam. De wind is adem, transpiratie.

Er moet ook zon bij, anders kan de boom niet leven. De boom is één met de wind en de zon. Een boom, dat is een geweldig netwerk van bladeren, die in spanning wachten op de zon en de wind.'

Wat Tournier ons laat begrijpen is dit: de boom is een vriend van de mensen. En geeft de mens ook een voorbeeld hoe je leven moet.