Kunst Actueel

Kunst Actueel

Elke dag krijg ik een mail van KUNST ACTUEEL. Het is een electronisch tijdschrift van wonderbaarlijk informatief gehalte. Wat er in ons land aan actueels gebeurt op het gebied van beeldende kunst, je vind het vermeld. Elke dag ja. En elke dag ook twee beschouwingen, kort en krachtig, bij kunstwerken.

Veel van dat commentaar komt van Benno Tutein Nolthenius. Fris van de lever, zonder al te veel geleerderigheid. Heel persoonlijk.

Een voorbeeld. In het Stedelijk Museum Schiedam is het hierbij afgebeelde schilderij te zien. 'Vogels', van Constant. Het past in de Schiedamse tentoonstelling '60 jaar CoBrA: De kleur van vrijheid'.

Het schilderij inspireert Tutein Nolthenius tot de volgende regels: 'Door de leden van Cobra zijn mooie en vaak vrolijke werken gemaakt. Wat een optimisme moet er vlak na de oorlog zijn geweest. Heel wat anders dan de nu veelal apocalyptische werken, zoals bij de prijswinnaars van de Koninklijke Subsidie bij het Gemeentemuseum Den Haag zijn te zien. We leven ook in andere tijden. Na alle welvaart zijn we als volk veel dikker geworden en rijden we in dikkere auto's. Ik denk dat de vogels niet veel dikker zijn geworden. Die moeten nog steeds zelf vliegen. Ze hebben (gelukkig) geen auto of vliegtuig. Ze klappen wat met hun vleugels en met het grootste gemak dartelen ze vrij door de lucht. Zo moeten de Cobra-schilders zich ook hebben gevoeld."

Dit is proza naar mijn hart. Het vertelt ons in alle eenvoud van een eenvoudige waarheid: de kunst zelf laat zien dat waar de mensen dikker worden, net als hun auto's, ze de vrolijkheid van vogels kwijt raken. En let op: Benno leert ons impliciet het volgende: de vogels hebben geen energieprobleem - ze dartelen op eigen kracht.

Op 'Kunst actueel' krijg je een gratis abonnement door je te melden aan kunst@alice.nl. Of ga naar www.galeries.nl / www.kunst.nu.