Zijn vogeltjes katholiek?

Zijn vogeltjes katholiek?

Dat vogeltjes katholiek zijn, het is door Gerard Reve gezegd. Ik geloof wel dat hij gelijk heeft.

Dat geloof is versterkt toen ik onlangs over Radio Vier de pianomuziek hoorde die Franz Liszt heeft gecomponeerd om weer te geven hoe St.Franciscus in Assisi preekte voor de vogels.

Dat moet toch als een daad van gerechtigheid worden opgevat als we bedenken dat de vogels ons overal ter wereld hun preken laten horen in hun eigen vogeltaal.

In Jakarta heb ik veel het herhaalde geluid gehoord van de gelatik, waarvan men aanneemt dat hij met dat karakteristieke liedje aankondigt dat er spoedig iemand sterven zal. Het klopt wel, want aan sterven is in de wereld geen gebrek. Ook onder de vogels zelf, want dominostenen worden soms belangrijker gevonden dan onze levende medewoners op de wereld. En die mus, die moest sneven, kwam even een ongewenste boodschap afleveren, namelijk dat het malligheid is om je aan omvallende dominostenen te vergapen. Nou ja, hij viel op het veld van eer, zullen we maar zeggen.

Dat Reve denkt dat de vogeltjes katholiek zijn vloeit ongetwijfeld voort uit het feit dat hij het zelf is. Ik neem graag aan dat boeddhisten denken dat alle vogels boeddhist zijn.

Dat Reve speciaal aan de vogels heeft gedacht toen hij ze hun confessie toeschreef heeft er ook mee te maken dat de Heilige Geest in de beeldende kunst als een duif wordt voorgesteld. Toch moeten we beseffen dat kippen ook vogels zijn en onze consideratie verdienen. Alleen als ze scharrelen worden ze in hun waarde gelaten, niet als we ze tot producten maken van bio-industrie.

De woorden van onze literatoren verdienen ernstige overdenking.