Abductie - deportatie

Abductie - deportatie

Abductie is het interpreteren op basis van algemene regels die je in je geest hebt opgeslagen. Regels die ze je geleerd hebben. Of die je zelf als aannemelijk hebt bevonden, uitgaande van ervaring.
Die regels moeten soms radicaal worden bijgesteld. Een voorbeeld.

Op 18 oktober 1941 werd in Berlijn, op station Grunewald, een groep van ongeveer duizend joodse Berlijners door de SS in de trein gezet om naar het ghetto van Lodz te worden vervoerd. Dat was nog voordat de totale vernietiging van de joden was verordonneerd door Hitler en voorbereid tijdens de conferentie aan de Wannsee (20 januari 1942).

Het vervoer vanaf Grunewald vond plaats in derdeklas coupés. De veewagens, zoals de afbeelding laat zien (vertrek in Westerbork) kwamen later.

De Reichsbahn bracht het vervoer bij de SS in rekening. Vier pfennig per persoon per kilometer. Kinderen gratis.

Deze eerste deportatie verliep uiterst ordelijk. Dat was misschien ook wel het gevolg van een instructie die de joodse gemeente van Berlijn zelf aan de ongelukkige mensen had gegeven. 'Bedenk dat uw gedrag en uw ordelijke medewerking met de maatregelen een belangrijke bijdrage zal leveren een het soepel verloop van het transport.' De SS had met hard optreden gedreigd als er niet werd meegewerkt.

Dat bedoel ik. Het uitgangspunt van de fatsoenlijk mens is: wanneer ik me netjes gedraag, zal ik ook wel netjes behandeld worden. Hm.