Boom

Boom

We zijn het erover eens: de boom moet gerespecteerd en bemind worden. De boom is mooi. De boom is sterk. De boom is weldadig. De boom is genereus (denk aan de zuurstof). Het belangrijkste: de boom is wijs.

De boom zou ons in vele opzichten een voorbeeld kunnen zijn. Hij staat rustig op zijn plaats. Hij is een thuiswerker - veroorzaakt geen files. Hij is nuttig; levert schaduw, hout, plaats en voedsel aan de vogels. Alles gratis.

Het belangrijkste voorbeeld dat de boom ons biedt is dit: hij weet zich in te houden. Zijn takken en bladeren gaan omhoog, ook opzij, naar alle kanten, maar op een gegeven moment denken ze 'genoeg is genoeg'. In grote saamhorigheid denken ze dat allemaal op ongeveer hetzelfde ogenblik, zodat een prachtige kruin ontstaat zonder al te gekke uitsteeksels.

De boom weet te groeien. En hij weet op te houden met groeien. Niks 'the sky is the limit'. Ze groeien niet tot in de hemel. Een beetje op weg naar de zon, oké, maar op een gegeven moment weten alle takken, twijgen, bladeren in de top dat ze altesamen een pruik hebben gemaakt als van een reusachtige papoea op zondag. Dan is het tijd voor stop.

Economisten, ga naar de bomen en wordt wijs.