Anand

Anand

Hij mag tevreden kijken Anand, de wereldkampioen. Hij verdedigt op dit moment, oktober 2008, zijn titel in Bonn tegen uitdager Kramnik. En in de vijfde partij heeft hij zojuist met zwart zijn tweede overwinning behaald, terwijl de andere partijen remise zijn gebleven.

De leukste schaker van dit moment is naar mijn smaak nog steeds Veselin Topalov. In het vinden van onverwachte meesterzetten wordt Veselin nauwelijks ovetroffen, al kunnen Ivantsjoek en Carlsen er ook mee terecht. Carlssen, achttien jaar oud, is natuurlijk heel interessant, niet alleen vanwege zijn spel, maar ook omdat hij een wonderkind is en Noor - de topschakers zochten we lang alleen maar in Oost-Europa, speciaal Rusland. Mensen als Aljechin, Botwinnik, Kasparow hebben de Russen dat speciale schaakprestige bezorgd. Maar de mondialisering is ook in de schaakwereld ingezet.

Anand, uit India, is er een voorbeeld van. Hij heeft de wereldtitel nog maar een jaar geleden ontfutseld aan Kramnik, die kort daarvoor de Bulgaar Topalov als wereldkampioen had onttroond door na een gelijk geëindigde tweekamp Topalov te onttronen in een beslissend vluggertje. De tijd van langdurig regerende vorsten als Aljechin, Botwinnik, Kasparow is voorbij, op dit moment althans. Dat maakt het allemaal wel leuker en spannender, denk maar aan de huidige eredivisie-voetbal-competitie in Nederland en ook elders in Europa.

Anand is des schakers voornaam. Zijn achternaam is Viswanathan. Hij moet een goed psycholoog zijn. In de derde partij versloeg hij Kramnik eigenlijk een beetje ontrecht, want Kramnik had heel dapper, ondernemend en inventief gespeeld. In de vijfde partij deden wit en zwart in de opening vijftien zetten lang dezelfde zetten als in de derde en het lag in de lijn der dingen dat Kramnik een verbetering zou toepassen, met een nieuwe zet zou komen. En wat gebeurde? Het was Anand die afweek. 'Een rotgeintje' noemt de commentator van het Franse blad Libération het.