Het Grote Weggooien

Het Grote Weggooien

Het genootschap ‘Het grote weggooien’ is geboren op het moment dat Jan Viergever aan de top van de Drachtberg in Zuid-Tirol was aangekomen na een beklimming van ongeveer vijf uur en zeventwintig minuten. Wie de moeite neemt om zich in te leven wat dit betekent kan niet anders dan concluderen dat hier een inspanning was geleverd die zijn weerga nauwelijks kent.

We mogen aannemen dat Jan genoot van het grandioze uitzicht. Dat hij de tijd moest nemen om op adem te komen. Dat hij doodmoe was. Dat zijn lichaamsgewicht aanzienlijk was afgenomen. Dat hij met een intense tevredenheid zijn rugzak aflegde en neerzat op het onbegroeide gesteente, vlak bij de rand van de noordwand. Griezelig loodrechte noordwand, zo’n negenendertighonderdzeventig meter, gemeten van boven naar beneden en omgekeerd. Last van hoogtevrees moest je hier niet hebben.

Na een ruim kwartier van bijkomen en genieten, nam Jan zijn rugzak en gooide die over de rand van de wand. Een hoorbare plof van het neerkomen is er bij zulke afmetingen niet bij. Dat maakt de meetbare afstand gevoelsmatig onmeetbaar. Even onmeetbaar als de vreugde die dit gebaar van weggooien binnenbracht in het hart van Jan Viergever.

Vederlicht verrichtte hij de afdaling. Wat een genot. Zo ontstond het idee: hoe minder te dragen hoe beter. Jan sprak er met vrienden over, toen hij verslag over zijn alpinistische performance deed in het stamcafé. Hij voegde nog een algemeen geldige precisering toe in zijn betogende verslaggeving: hij had dat moeten bedenken alvorens omhoog te gaan.

Zijn gehoor werd behoorlijk aan het denken gezet. Allen wilden ook wel omhoog en konden instemmen met de gedachte dat het goed is om zich te ontdoen van wat onnodig is. Omhoog zonder overtolligs, dat werd de leus.

Spoedig ontstond plezier, ja een intens plezier, in het weggooien van dat wat niet nodig was. Een genootschap was gauw opgericht. Er werden feesten georganiseerd. Kampioenschappen: wie gooit het meeste weg? wie gooit het duurste weg? wie gooit zijn levenspartner weg? De pret kon niet op.

Absoluut kampioen werd de zelfweggooier.