Eucharius Hoffmann

Eucharius Hoffmann

Over zo'n pagina heeft in Stralsund, stel ik me voor, Anthonie Schlegel zich samen met Maurice van Lieshout gebogen. Dit is, stel ik me voor, in het Motettenhandschrift terecht gekomen via Eucharius Hoffmann. Hij was immers cantor van de muziekschool in Stralsund.

Hij is in die stad in 1588 gestorven, achtenveertig jaar oud. Een afbeelding van hem heb ik niet kunnen vinden, maar gelukkig heb ik wel zijn muziek gehoord, in de Noorderkerk.

Het is muziek bij een tekst uit psalm 37. Prachtige muziek, die ernstig is, rustig, met een beroep op de ziel van hen die musiceren of alleen maar luisteren. Zonder de hitsige opgefoktheid, alsmaar origineel, waaraan muziekliefhebbers van eeuwen later moeten proberen te wennen.

In Domina spera et fac bonum, zo begint het motet van Eucharius. De Statenbijbel biedt als vertaling: Vertrouw op den Heere, en doe het goede.

Als ik het hoor, denk ik: dat is een mooie levens-aanbeveling. Iets om je voor te nemen te doen. Ik denk aan wijlen Ibu Jessy, hoofd van de Vakgroep Nederlands van de Universitas Indonesia, die eens tegen me zei: 'Ik moet van mijn godsdienst [ze was een heel serieuze moslima] het goede verwachten'. Christenen moeten het ook, en iedereen, lijkt me. En voor 'het goede doen' geldt hetzelfde.